MQ-scan in basisonderwijs

MQ-scan

De MQ-scan gemeentebreed uitgerold in basisonderwijs Velsen

Onderzoek laat een dalende trend zien in de motorische fitheid van kinderen. Er wordt steeds minder bewogen en het is van belang om dit probleem al op jonge leeftijd aan te pakken. De MQ-scan is een screeningstool om deze motorische vaardigheden in kaart te brengen. Inzicht maakt het mogelijk om vroegtijdig bij te sturen of in te grijpen en zodoende helpt de MQ-scan de motoriek te verbeteren. 

In de gemeente Velsen is er vanuit het lokale Sport- en Preventieakkoord budget vrijgemaakt om de MQ-scan gemeentebreed uit te rollen. “Zes basisscholen zijn daardoor dit schooljaar begonnen met screenen, vijf deden al mee en gaan ook dit jaar weer door”, zegt Tessa van der Zee, buurtsportcoach van Stichting SportSupport Kennemerland. Zij is samen met Jerry van Akkeren aanjager van de MQ-scan in Velsen.

Extra beweegaanbod
Wijst de uitslag op een mogelijke motorische achterstand? Dan verwijzen we door naar kinderfysiotherapie voor verder onderzoek – in nauw overleg met de vakleerkracht. Voor kinderen met een score net onder het gemiddelde is er extra beweegaanbod beschikbaar.” Dat wordt gefinancierd vanuit het Sport- en Preventieakkoord Velsen en verzorgd door de buurtsportcoaches van SportSupport. Tien weken lang, één keer per week na schooltijd, op locaties in IJmuiden, Velsen-Noord en Santpoort-Driehuis. 

Bewustwording
Hoewel de MQ-screening geldt voor alle basisschoolleeftijden, is het extra beweegaanbod alleen bedoeld voor de groepen 1 tot en met 4. “Juist op die jonge leeftijd is het belangrijk om vroeg in te grijpen”, benadrukt Tessa. “Zijn er ondergemiddelde scores bij de oudere kinderen, dan vragen we de gymdocent om in gesprek te gaan met die leerlingen en hun ouders. Met het doel om bewustwording te creëren over het belang van blijven sporten en bewegen.

Foto Album

Foto bij MQ-scan in basisonderwijs